Velkommen til vores SANSEunivers

Sanselighed er uløseligt forbundet med bevidsthed. Bevidsthed er den modsatte tilstand af bevidstløshed; den tilstand, vi som moderne mennesker er kommet til at kende så godt. Den tilstand, der er kendetegnet ved et fravær…af nærvær og tilstedevær.

Bevidsthed er den aktive stillingtagen til, om man som menneske vil opleve verden klarere, kraftigere, mere farverig, smukkere, grimmere, mere grusom og skønnere, end når man bevidstløst bevæger sig rundt i, hvad vi alle tror er et velkendt og gennemprøvet liv. Det er overraskende hver gang at mærke, hvordan verden har det med at vise sig klarere og mere intenst for os, når blot vi giver øjeblikket vores fulde opmærksomhed.

Og nærvær er et valg, du træffer aktivt.

Idé og formål  

Som oplevelsesinnovativ virksomhed er sanser og oplevelser det centrale element i unisans handlen og væren.
I et spændfelt mellem sanser, oplevelser, udvikling og innovation fungerer unisans som aktør, videnscenter, katalysator og leverandør til det danske folk.

De fem sanser

Vi oplever verden gennem de fem sanser, der giver os informationer om omverdenen. De giver os oplevelser og indtryk. Sanserne arbejder sammen og skaber helhed.

 Læs mere om sanserne

Definition af sanserne

Aristoteles (384-322 f.Kr.) var den første til at opstille en definition af vores sanser.
Denne definition omfatter de sanser, som i dag kaldes de fem traditionelle sanser: følesansen,
lugtesansen, synssansen, høresansen og smagssansen.

Basilikumpesto

Når unisans laver mad til arrangementer, bliver der altid produceret basilikumpesto. Det smager dejligt og spreder en duft af varme og velvære.

Læs om Pestoens historie og få opskriften på pesto her

Dufte i hjemmet

Dufte skaber stemninger, vækker minder, ophidser og beroliger. Med æteriske olier kan du sætte duft på dit hjem.

Læs om Dufte i hjemmet her

Tag farten af tiden

Den moderne verden er i konstant acceleration, og travlhed er blevet en tilstand. Vi skal tage vores liv tilbage og åbne op for eftertænksomhed.

Læs om den moderne verdens acceleration og travlhed her

‘På sporet af den tabte tid

“I samme øjeblik som den mundfuld te, blandet med kagekrummer, ramte min gane, fór jeg sammen, slået af det usædvanlige, der var ved at ske med mig”.

Læs om Marcel Prousts På sporet af den tabte tid her

Synæstesi er hemmeligheden

Vestlig filosofi har traditionelt forkastet smags-, lugte- og følesans med henvisning til, at de er animalske og derfor ikke så fine som syns- og høresansen. I stedet er de blevet degraderet til blot at kunne repræsentere behagelige eller ubehagelige oplevelser.

Centralt i forbeholdet mod de tre lave sanser ligger…

Læs mere

De tre lave sanser

Når vi undersøger sansernes repræsentation i filosofien og æstetikken, fremstår der hurtigt et billede af, at nogle sanser (synssansen og høresansen) er vigtigere end andre. Ja, vi kunne sågar fristes til at sige, at nogle sanser er finere end andre.

Når vi taler om lugte- smags- og følesansen, taler vi samtidigt om de sanser…

Læs mere 

Berømte sanselige fortællinger

Hvis vi skulle fremhæve og anbefale en række historier, der har sanseoplevelser som omdrejningspunkt, er der især nogle få, der skiller sig ud. De har indbyrdes berøringsflader og temaer som mad, nærvær, øjeblikke og et stort fokus på sanseoplevelser

Brand Sense

Det emotionelle marked
Martin Lindstrøm, forfatter af bogen ‘Brand sense’, fastholder, at i en verden hvor den daglige sværm af kommunikation af de fleste forbrugere opfattes som støj på linien, så appellerer 5D branding derimod til forbrugerens emotionelle verden og de beslutninger der træffes herigennem.

Ratatouille

Når sanserne styrer oplevelsen

I nogle tilfælde kan den sanseoplevelse, der følger med erhvervelsen af et produkt overstige den værdi produktet – isoleret set – egentlig har for forbrugeren.

Som ratatouillen for madanmelderen Ego i filmen ‘Ratatouille’, der vurderer maden ud fra et ønske om æstetisk og fysiologisk tilfredsstillelse, men som via duften og smagen af rottens ratatouille får en voldsom sanseoplevelse og sendes tilbage til sit barndoms trygge franske sommer-landkøkken, hvor han har følt sig elsket.

Babettes gæstebud

Roman af Karen Blixen
Film af instruktør Gabriel Axel fra 1987.

Hvem er denne Babette, som en uvejrsnat i 1871 ankommer til den jyske vestkyst på flugt fra Paris? Hun har mistet sine nærmeste og alt, hvad hun ejede.

Chocolat

Roman af Joanne Harris fra 1999
Film af instruktør Lasse Hallström fra 2000

Vianne flytter med sin datter til en lille, fransk by. Få dage efter ankomsten åbner hun et chokoladeri lige overfor den lokale kirke…

Como agua para chocolate
(Hjerter i chili)

Roman af Laura Esquivel fra 1989
Film af instruktør Alfonso Arau 1991

Filmen foregår under den Mexicanske Revolution (1910-1921) og fortæller historien om Tita, der ikke kan få den mand, hun elsker…