Mad efter SENSE-principperne
Som den første café i Danmark tilbyder vi mad efter sense-principperne. Du har måske hørt om ’kuren’, der ikke er en kur, men fornuftige og lettilgængelige principper, der sikrer dig en sund livsstil. Med Sense får du en optimal mæthed og et stabilt blodsukker.
Frem til nytåret har vi inviteret Sense-konsulent Mona Thygesen og Sense-principperne ind i Café Sans. Mona vil være i caféen hver dag til frokost og fortælle kort om principperne og præsentere maden, inden vi spiser sammen.
Skal du være 1 af de 20 til frokost?
Mandag til fredag har vi hver dag 20 pladser til frokost kl. 11.30 og en time frem. Med kun 20 pladser hver dag er det en rigtig god ide at bestille bord på forhånd, så du ikke går forgæves. Frokosten koster 78 kr.
Hvad er Sense?
I Sense slipper du for trættende kalorietælling og vejning af din mad. I stedet får du nogle enkle og overskuelige principper, der hjælper dig til at sammensætte din kost på en måde, der sikrer dig en optimal mæthed og et stabilt blodsukker gennem hele dagen.
Sense er ikke en kur, men derimod en livsstil, der passer til alle mennesker, uanset størrelse, alder og vægt. Sense er egnet til varige vægttab, men egner sig også godt til vægtvedligeholdelse.
Du skal betragte Sense som en værktøjskasse, der hjælper dig til at få struktur på dine måltider. Det vigtigste værktøj i værktøjskassen er Sense-spisekassemodellen, der giver dig en skabelon for dine måltider. Sense-spisekassemodellen består af tre spisekasser, der igen består af en særlig måde at sammensætte kosten på ud fra 3-4 håndfulde mad og 1-3 spiseskefulde fedtstof.
Alt det kan du læse mere om i det følgende, hvor du får en kort introduktion til Sense.
Spisekasser
I Sense kalder vi vores måltider for spisekasser. Du har tre spisekasser til rådighed om dagen. Spisekasserne hjælper dig med at holde styr på dine måltider og har samtidig en mental funktion. Hvis du nyder et stykke kage, en is eller noget andet lækkert – og jo, det må du godt i Sense – så lukker du efterfølgende spisekassen og spiser fornuftigt igen, når du når til næste måltid – eller næste spisekasse. Når vi skriver ’spiser fornuftigt’, så betyder det, at du sammensætter din kost med den rette fordeling mellem grøntsager, protein, stivelse/frugt og fedtstoffer.
Håndfulde og spiseskefulde
Fordi vi i Sense måler maden af med hænderne, har vi valgt at inddele de forskellige fødevareemner i håndfulde. Følgende fordeling gælder pr. måltid – eller spisekasse:
Håndfuld 1-2:
Grøntsager (du kan nøjes med en håndfuld, men du må meget gerne spise to – derfor står der ’Håndfuld 1-2’). Grøntsager er alt fra de lette grøntsager som salat og agurk til de mere grove grøntsager som kål og rodfrugter.
Håndfuld 3:
Protein. Protein er kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg, mager ost og bælgfrugter.
Håndfuld 4:
Stivelse og/ eller frugt.Stivelse er alle former for brød, morgenmadsprodukter, pasta, ris, kartofler, bulgur, couscous osv. Frugt dækker over alle former for frugt, også tørret frugt, og bær.
Fedtstof
Foruden dine 3-4 håndfulde skal du til hvert måltid spise fedtstof. Fedtstof måler vi ikke af med hænderne, men derimod med en spiseske.
Du skal spise 1-3 spiseskefulde fedtstoffer pr. måltid. Fedtstoffer dækker for eksempel over olier, smør, fløde, margarine, remoulade og mayonnaise – men også nødder, kerner, frø, pesto, oliven, fed ost, mørk chokolade, avokado mm.
Valgfrie elementer:
De 3-4 håndfulde mad samt de 1-3 spiseskefulde fedtstof udgør dit måltid. Dertil har vi et par valgfrie elementer, som du kan vælge at føje til dit måltid, hvis du har lyst.
Det første valgfrie element er mælkedressing, som du må spise op til to spiseskefulde af pr. måltid. Det kan for eksempel være en fraiche, som du rører op med lidt sennep eller ketchup. Fedtprocenten på det mælkeprodukt, du bruger, skal være 9 eller derunder.
Det andet valgfrie element er mælkeprodukter, som du må drikke/spise op til tre deciliter af om dagen. Mælkeprodukter dækker for eksempel over A38, yoghurt, skyr og Ylette – og naturligvis også helt almindelig mælk. Du bestemmer selv, hvordan du vil fordele dine decilitre hen over dagen. Drikker du for eksempel mælk i kaffen – ja, så tæller det med i dit mælkeregnskab.